Bijna geabdikeerd, als republikein

(Verscheen eerder op COMMUNICATIE.ONLINE dd 29 februari 2013)

Ik heb het echt geprobeerd: me groen en geel te ergeren aan die voorspelbare wauwelpartijen over de abdicatie. Dat ben je aan je stand als republikein nu eenmaal verplicht. In de 70-er jaren heb ik tien jaar lang voor NOS-TV Prinsjesdag en Troonrede van commentaar moeten voorzien en het enige dat ik telkens oogstte, was een bak kritiek omdat ik toch ook de politieke inhoud van de Troonrede begon te bespreken en aan de “pomp” alleen lipservice bewees….

Ze hielpen me maandag aanvankelijk allemaal vlijtig. De NOS begon hilarisch genoeg veel te vroeg met zijn live uitzending, dus moest uit alle hoeken en gaten pratende hoofden tevoorschijn rukken om de tijd te vullen. Ron Fresen werd opgedragen volkomen overbodige woorden te strooien. Zelfs good old Piet van Asseldonk bleek nog in leven als zogenoemd “eindredacteur koningshuis”, jazeker!

Bas Heijne van NRC-Handelsblad, die steengoede columns schrijft, had zich nu laten lubben voor live commentaar. Geen zinnig woord kwam er uit nu, heerlijk ! Hoe ontregelend kan een “volkomen onverwachts” “historisch moment” toch zijn.
Heel bevredigend waren ook de eindeloze herhalingen van HM’s speech, aangevuld met inmiddels ruim bekende quotes uit dito. De loze kreten van voorbijgangers, de lege tweets. Ook genieten natuurlijk ! Het geheel werd spaarzaam gekruid met de aankondiging van overschakelingen of de verkeerde uitvoering daarvan; en als het lukte, zag je verslaggevers op een lege Dam of een vrijwel leeg voorplein van Huis ten Bosch. En die maar roepen dat ze toch nog wel meer mensen verwachtten…

Fundamenteler is natuurlijk dat al die professionals geen seconde ook maar iemand in beeld wisten te brengen die opmerkte dat een abdicatie een mooi moment is om de discussie over het opheffen van de monarchie weer eens aan te zwengelen. Nu was het aanbod ook niet overmatig groot, hoor. Zelfs de fractieleider van Groen Links, Bram van Ojik, huichelde mooie woorden over de koningin, terwijl toch in zijn partijprogramma staat: ”Op termijn wordt Nederland een republiek en wordt ook het staatshoofd gekozen”. Aan welke termijn denk je dán, Bram ? En onze geliefde Emile Roemer van de oud-maoïstische SP deed er nog eens zo’n portie bij.

Dus in arren moede ben ik toen maar gaan genieten van de interessante brokjes die het verenigd Media Park te Hilversum toch ook maar serveerde. En langzaam, langzaam onstond toch het beeld van de enorme kanjer die onze Koningin onmiskenbaar is. Tot en met dat ontroerende laatste speechje in, ik meen, Brunei. Gelukkig dat Zij nu aftreedt, wat anders zou Zij me nog eens tot abdikatie dwingen, als republikein dan.

Offerte & Contact
Ton Planken
Hij is zijn geld absoluut waard. Hij adviseerde ons in die Marokkanen-hype een zodanig plan van aanpak aan de 4 betrokken ministers te presenteren, dat we in een bredere categorie van gemeenten met vergelijkbare problemen zouden vallen. Dat heeft ons miljoenen aan extra steun uit Den Haag opgeleverd.
W. Cornelis, Burgemeester Gouda (2012)
Ik heb je advies gevolgd: Niet met meel in de mond praten. Heb het slechte nieuws gemeld. Verassend hoe mijn openheid gewaardeerd wordt (krijg dagelijks feedback hierover). Ondanks het feit dat het bedrijf door een spannende periode gaat. Nogmaals dank voor je training!
CEO die reorganisatie moest aankondigen, Groot technisch bedrijf (december 2016)
Veel respect en waardering voor de heldere en kritische noot die je bij mijn CV plaatst. Hartelijk dank voor je positieve en constructieve, wederom leerzame bijdrage.
Bankmanager die zich voorbereidde op sollicitatie, (maart 2016)