Lilian Marijnissen is een gevaarlijke keuze voor de SP

Verscheen 14 december 2017 op Communicatieonline, dit is een site van marketing-specialisten, reclame-deskundigen en communicatie-adviseurs.

Nieuwe socialistische voorvrouw heeft een imagoprobleem

Eerlijk gezegd geloof ik niet in de waarde van Lilian Marijnissen als nieuwe stemmentrekker van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer.

Haar publieke imago tot nu toe is voornamelijk getekend door weinig intelligente uitspraken, veelal in demagogische toonzetting. Zichtbaar trekkend aan een allang dood paard, zoals een Nationaal Zorgfonds, waar geen andere partij steun aan wilde geven. Dat voelt aan als politiek dom..

  • Ze vond Trump “een verfrissing”. Wat je wel kunt zeggen als iemand 30 miljoen Amerikanen minder in de zorgverzekering wil hebben… En dat zegt dan de SP-specialiste voor gezondheidszorg en ouderenzorg…..
  • Dit kabinet is er volgens haar alleen maar “voor multinationals en miljonairs”. Wat lijkt op een uitspraak van een voorgangster van haar, Agnes Kant, die het met overslaande stem had over “die rijken met twee zwembaden”…
  • In de zorg werken volgens Lilian “directieheren in mooie pakken”
  • De meest overschatte politicus achtte zij een aantal jaren terug Ayaan Hirsi Ali. “Deze dame heeft ongetwijfeld moedige dingen gedaan, maar politiek gezien was haar bijdrage aan oplossingen uiteindelijk erg minimaal”. Klopt wel, maar Ayaan had politiek wel degelijk waarde. Zij waarschuwde ons voor culturele achterlijkheden in de islam en in moslimlanden, zoals vrouwenbesnijdenis, het ontbreken van vrouwenrechten enzoverder.
  • En dan had ze ook nog iets met de baas van Omroep Max, een getrouwde man. Klinkt ook niet als voorbeeldgedrag. Unfair om daar over te beginnen ja, zoals minister-president Rutte deed in zijn speech tijdens het “Correspondent’s Dinner” in de Ridderzaal, zodat het hele land hem gehoord heeft. Maar het kleeft toch aan haar.
  • Lilian Marijnissen zal bovendien eeuwig in de slagschaduw moeten leven van haar vader, SP-oprichter en politieke ijzervreter Jan Marijnissen. Zolang die nog leeft, zullen de media haar aan hem afmeten. Ze zullen ook altijd vermoeden dat Pa ergens de hand in heeft gehad. Te beginnen met haar benoeming nu.

Imago sterk negatief, maar is dat erg ?

Kortom, qua imago is er rondom haar al veel negatiefs opgebouwd.

De vraag is nu of de huidige en potentiële SP-stemmer zich daar veel van aan zal trekken. Bijvoorbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dat kon wel eens meevallen. Want die stemmer heeft andere zaken aan zijn hoofd. Maar als Lilian maar domme taal blíjft uitslaan en media maar blijven vermelden waar zij wat minder gelukkig opereerde, gaat dat toch doorwegen.

Kiezer heeft vele andere keuze-mogelijkheden

Die kiezer heeft bovendien in gemeenten de keuze uit een steeds groter aanbod van landelijke en locale partijtjes. De PVV, 50Plus, en Forum voor Democratie zijn er ook nog eens bij gekomen. En de verdere versplintering van het politieke landschap in de steden voltrekt zich in een angstaanjagend tempo. De “localo’s” hebben bovendien de grootste bek en trekken de meeste aandacht. Die kiezers krijgen het financiëel ook geleidelijk beter nu de economie op gang is gekomen, of zij zijn om andere redenen naar rechts geschoven. Die hebben de SP ook niet meer nodig.

Kan Lilian daar overheen komen?

Dus het wemelt straks van de concurrenten voor de SP. Een nederlaag in de vorm van minder gemeenteraadszetels zal onvermijdelijk ook Lilian worden aangerekend. Kan mevr. Marijnissen dat met een goed politiek initiatief, een goed optreden in de Tweede Kamer of opvallende interviews voorkomen ?

Verstand van economie lijkt ze niet te hebben; mensen die goed verdienen zijn bovendien de vijand.

Ze heeft weinig ervaring als Tweede-Kamerlid (welgeteld 8 maanden !) en loopt dus de kans bij grote debatten tussen fractieleiders en de premier of ministers in de pan te worden gehakt. Net als bij Roemer zou dat stempel van onmacht dan ook aan háár blijven kleven.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn bovendien akelig dichtbij. Dus zij zal nauwelijks kans krijgen een nationaal indrukwekkend stempel te zetten, zodat kiezers in gemeenten op 21 maart denken: laat ik die SP maar stemmen.

Een paar troeven heeft zij wel

Een van de troeven die zij heeft, is het feit dat zij vrouw is en dus de gun-factor kan meespelen. Daarnaast komt zij uit het meest politieke nest dat zich maar denken laat: vader en moeder allebei politicus. Zij zat zelf in de gemeenteraad van Oss. Daar pik je toch ook wel íets van mee qua handig politiek opereren. Daarnaast heeft zij 8 jaar ervaring bij Abvakabo FNV, ook geen kleuterklasje.

Ze is ook politicologe.

In een interview zei ze: “ik ben wel een beetje een piekeraar hoor!”. Laat haar dan toch maar beginnen te piekeren over haar imago, dat nodig upgrading behoeft.

Offerte & Contact
Ton Planken
Hij is zijn geld absoluut waard. Hij adviseerde ons in die Marokkanen-hype een zodanig plan van aanpak aan de 4 betrokken ministers te presenteren, dat we in een bredere categorie van gemeenten met vergelijkbare problemen zouden vallen. Dat heeft ons miljoenen aan extra steun uit Den Haag opgeleverd.
W. Cornelis, Burgemeester Gouda (2012)
Ik heb je advies gevolgd: Niet met meel in de mond praten. Heb het slechte nieuws gemeld. Verassend hoe mijn openheid gewaardeerd wordt (krijg dagelijks feedback hierover). Ondanks het feit dat het bedrijf door een spannende periode gaat. Nogmaals dank voor je training!
CEO die reorganisatie moest aankondigen, Groot technisch bedrijf (december 2016)
Veel respect en waardering voor de heldere en kritische noot die je bij mijn CV plaatst. Hartelijk dank voor je positieve en constructieve, wederom leerzame bijdrage.
Bankmanager die zich voorbereidde op sollicitatie, (maart 2016)