Met deze televisiedebatten blijven de kiezers zweven

Verscheen 1 maart 2017 in NRC Handelsblad en NRC Next.

Wanneer gaan al die debatleiders en ‘talk show hosts’ op radio en tv nou eens hun eigenlijke werk doen? Politici drie minuten laten leeglopen op een favoriet thema, dat kan elke leerlingpresentator. Maar lijsttrekkers dwingen de aanstaande machtsverhoudingen aan te geven, is kennelijk een opgave die de krachten te boven gaat.

Al ligt het ook aan de gehanteerde debatformules. Daar kán eenvoudig niets uitkomen waar je als kiezer de te stemmen partij mee kunt bepalen. Debatjes van twee of drie tegengestelde lijsttrekkers, of gast mogen zijn aan een volle tafel, leveren niet veel meer op dan wat standpunten en oordelen, die je de volgende seconde alweer goeddeels vergeet. Omdat ze niet bijdragen aan enigerlei kennis welk beleid we de komende vier jaar kunnen verwachten, voor welk brandend issue ook.

Lees verder op NRC.nl

Open de PDF

Offerte & Contact
Ton Planken
Hij is zijn geld absoluut waard. Hij adviseerde ons in die Marokkanen-hype een zodanig plan van aanpak aan de 4 betrokken ministers te presenteren, dat we in een bredere categorie van gemeenten met vergelijkbare problemen zouden vallen. Dat heeft ons miljoenen aan extra steun uit Den Haag opgeleverd.
W. Cornelis, Burgemeester Gouda (2012)
Ik heb je advies gevolgd: Niet met meel in de mond praten. Heb het slechte nieuws gemeld. Verassend hoe mijn openheid gewaardeerd wordt (krijg dagelijks feedback hierover). Ondanks het feit dat het bedrijf door een spannende periode gaat. Nogmaals dank voor je training!
CEO die reorganisatie moest aankondigen, Groot technisch bedrijf (december 2016)
Veel respect en waardering voor de heldere en kritische noot die je bij mijn CV plaatst. Hartelijk dank voor je positieve en constructieve, wederom leerzame bijdrage.
Bankmanager die zich voorbereidde op sollicitatie, (maart 2016)