Niet peilingen zijn soms palingen, maar politici

Verscheen ook op Communicatieonline

Voor politici zouden we respect moeten opbrengen. Waarom maken veel van hen dat zo moeilijk?

Hopelijk is het een momentopname, maar na een weekend met vijf partijcongressen en Rutte in het tv-programma Buitenhof, vraag je je echt af waar lijsttrekkers nog hun geloofwaardigheid vandaan denken te halen.

Weerwerk

Jesse Klaver bijvoorbeeld verklaarde doodleuk dat hij premier wil worden. Dat slaat echt nergens op. GroenLinks staat op zo’n 15 zetels in de peilingen en zou sowieso groter moeten worden dan de VVD wil Klaver de eis om premier te worden überhaupt op tafel kunnen leggen. Dus straks een zeteltje of 30 scoren. Maar zouden zijn aanstaande coalitiegenoten hem zelfs dán echt op het schild willen hijsen? Heeft hij het kaliber om Merkel, Poetin, Trump en het grootkapitaal weerwerk te geven?

Babbelbox

Jesse Klaver heeft niet eens noemenswaardige bestuurservaring. Hij was voorzitter van de vakbond CNV Jongeren. De GroenLinks-website zegt: ‘In die hoedanigheid werd hij in 2009 het jongste lid ooit van de Sociaal Economische Raad (SER).’ Ja én? Dan ben je lid van een veredelde babbelbox, maar bestuur jijzélf nog helemaal niks.

Maar goed, hij heeft met Melania, de echtgenote van Trump, gemeen dat hij een speech van een Obama ‘geleend’ heeft. Zij van Michelle, hij van Barack. Ook goed voor je geloofwaardigheid.

Mafketel

Over zijn aanstaande tegenspeler president Donald Trump zei hij tegen Frits Wester op camera: ‘Trump is de grootste mafketel die er op de wereld ongeveer rondloopt.’ Daar gaan we als Nederland natuurlijk mee scoren wanneer we iets van de VS nodig hebben en minister-president Klaver zich daartoe in het werkvertrek van Trump, the Oval Office meldt… Klaver kent dus ook zijn verantwoordelijkheid als Nederlands Kamerlid nog onvoldoende.

4 zeteltjes

Wanneer je als kiezer in deze aanvoerder van 4 zeteltjes in de Tweede Kamer een serieuze kandidaat-minister-president ziet, dan heb je toch echt nog nooit over politiek nagedacht. Nou zijn er indertijd kiezers geweest die op Wouter Bos stemden omdat hij zo’n leuk kontje had. Misschien dat Jesse als de peilingen voor GroenLinks achterblijven, straks wat kan bedenken waardoor ook hij een kontje krijgt?

Roemer schokte de VVD, toch?

Of neem Emile Roemer. Die verklaarde plechtig dat de SP niet met de VVD zal gaan regeren. Ontsteltenis bij de liberalen natuurlijk. Die hadden toch echt op de SP-socialisten als coalitiepartner gerekend. Al was het maar vanwege het nationaliseren van de ziektekostenverzekering in een Nationaal Zorgfonds.

Ook SP-beloftes als ‘We verhogen het minimumloon, de AOW-uitkering en het sociaal minimum. En wie wil, krijgt met 65 jaar AOW’, gingen er bij de VVD in als koek op Koningsdag. Daar hoefden de liberalen niet eens de doorrekening van het Centraal Planbureau voor af te wachten. Of zien we dat verkeerd?

Illusionist

Je moet toch als SP-voorman een waarlijke politieke illusionist zijn als je denkt dat het uitsluiten van de VVD jou kiezers gaat opleveren? Potentiële SP-kiezers zitten bij de PVV en de PvdA en thuis, niet bij de VVD!

Je vraagt je bezorgd af of het misschien terecht was, dat Roemer van een aantal van zijn eigen fractiegenoten – via de media – te horen heeft gekregen, dat zij hem zelfs onbekwaam achten om de SP-fractie te leiden.

Rutte kwam weer eens op zijn woorden terug

VVD-lijsttrekker Mark Rutte schaafde ook weer wat aan zijn geloofwaardigheid. Eerst had hij herhaaldelijk verklaard dat met Wilders over samenwerking gepraat kon worden als die zijn beruchte Marokkanen-uitspraak zou terugnemen. Maar nu ineens was de kans op samenwerking tussen VVD en PVV niet heel klein, maar gewoon nul. Alsof er iets gebeurd was, wat Rutte, de VVD-top en zijn campagneteam niet al jaren wisten!

Gok

Wilders had immers in 2012 al het eerste kabinet-Rutte laten zakken. Hij beledigde pakweg een miljoen allochtonen al jaren zodanig dat zelfs het OM in beweging moest komen. Hij noemde de volksvertegenwoordiging een ‘nep-parlement’. Enzoverder. Dus Rutte heeft hetzij niet de macht in de VVD om jegens Wilders een consistente koers te varen, of hij heeft wel de macht, maar is zelf niet consistent. De paniek bij de VVD is inmiddels kennelijk zó groot, dat ze gewoon maar déze gok nemen. Niet peilingen zijn soms palingen, maar polítici zijn soms palingen.

Staaltje vakwerk

Terwijl Rutte misschien wel een van de meest succesrijke premiers van de afgelopen decennia is. Hij heeft een groot deel van het voorgenomen beleidsprogramma weten uit te voeren. Met zeer moedige besluiten over noodzakelijke bezuinigingen, zodat de Nederlandse economie nu weer prima kan opveren. Zijn EU-oplossing voor het Oekraïne-referendum was bovendien een staaltje vakwerk. Dus laat hij zich op zijn prestaties beroepen en dáár de kiezers mee overtuigen.

Lodewijk als Don Quichot

Zijn vice-premier, Lodewijk Asscher, doet nog veel moeilijker dan Rutte. Al bleken z’n eigen voorstellen als wet nauwelijks te werken, hij zou de wérkelijke prestaties van hemzelf en Samsom in het kabinet naar voren moeten halen. En daarop blíjven hameren. In plaats van krampachtig afstand te nemen van het kabinetsbeleid, van de VVD en van Rutte in persoon. Na vier jaar prima samenwerking is dat vol-ko-men ongeloofwaardig! Het is puur verraad aan zichzelf.

Eigen illusies

Hij staat nu als een Don Quichot tegen vermeende reuzen in de vorm van windmolens te roepen. Hij zag bijvoorbeeld nog steeds een verbond van PVV en VVD gloren, terwijl Rutte’s ‘niet’ tegen samenwerking met de PVV op het PvdA-partijcongres waarop Asscher sprak, op dat moment allang bekend moet zijn geweest. Pijnlijk om aan te zien. Asscher is kennelijk in zijn eigen illusies gaan geloven.

Goed bezig

Bovendien is er een dikke kans dat hij na de verkiezingen toch weer met Rutte als persoon en VVD als coalitiepartner moet gaan samenwerken, wil er een kabinet zonder PVV en SP tot stand kunnen komen. Goed bezig, Lodewijk!

Zullen we met zijn allen als kiezers één keer hardop tegen onze leiders zeggen: kom toch tot bezinning mensen…!?

Offerte & Contact
Ton Planken
Hij is zijn geld absoluut waard. Hij adviseerde ons in die Marokkanen-hype een zodanig plan van aanpak aan de 4 betrokken ministers te presenteren, dat we in een bredere categorie van gemeenten met vergelijkbare problemen zouden vallen. Dat heeft ons miljoenen aan extra steun uit Den Haag opgeleverd.
W. Cornelis, Burgemeester Gouda (2012)
Ik heb je advies gevolgd: Niet met meel in de mond praten. Heb het slechte nieuws gemeld. Verassend hoe mijn openheid gewaardeerd wordt (krijg dagelijks feedback hierover). Ondanks het feit dat het bedrijf door een spannende periode gaat. Nogmaals dank voor je training!
CEO die reorganisatie moest aankondigen, Groot technisch bedrijf (december 2016)
Veel respect en waardering voor de heldere en kritische noot die je bij mijn CV plaatst. Hartelijk dank voor je positieve en constructieve, wederom leerzame bijdrage.
Bankmanager die zich voorbereidde op sollicitatie, (maart 2016)